media

Cinsi Lavandula olan bitki Akdeniz'i sınırlayan ülkelere özgü yaklaşık 30 türün ( Lamiaceae ) cinsi . Lavanta türleri, kokulu yaprakları ve çekici çiçekleri için bitki bahçelerinde oldukça yaygındır. Bu bitkiler uçucu yağları ve hoş kokuları için yaygın olarak yetiştirilmektedir . Örneğin, kurutulmuş lavantalar sandıklarda ve dolaplarda koku vermekiçin uzun zamandır kullanılmaktadır ve antik Romalılar banyolarında lavanta kullanırlardı. Lavanta bazen içecekleri ve tatlıları tatlandırmak için de kullanılır ve bitkisel tıpta bir çok uygulamaya sahiptir. İsmi Latince kökü “lavare” den türemiştir, bu da kelimenin tam anlamıyla “yıkamak” anlamına gelir. En eski kaydedilen lavanta kullanımı eski Mısır'a kadar uzanır. Orada, mumyalama sürecinde lavanta yağı rol oynamıştır.

Daha sonraki dönemlerde, lavanta, Persia, antik Yunanistan ve Roma dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde banyo katkı maddesi haline geldi. Bu kültürler, lavantanın bedeni ve zihni arındırmaya yardımcı olduğuna inanıyordu.

Lavanta yağı veya lavanta çiçeği yağı, çiçeklerin damıtılması sonucu elde edilir, parfüm ve kozmetikte kullanılır . Lavanta yağı renksiz veya sarı bir sıvıdır, kokulu bileşenleri linalil asetat, linalol, pinen, limonen, geraniol ve sineoldür.Diğer katkılı kokularla birlikte , esansiyel yağın bir çözeltisi olan lavanta suyu, çeşitli tuvalet müstahzarlarında kullanılmaktadır.

Başak yağı veya lavanta yağı, biraz daha düşük dereceli lavantalardan damıtılır. Lavantanın başak yağı, porselen üzerinde, sabun üretiminde ve diğer ürünleri koklamak için kullanılır

Antik çağlardan beri lavanta, birçok farklı rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılmıştır:

Zihinsel sağlık sorunları

kaygı

uykusuzluk hastalığı

depresyon

baş ağrısı

saç kaybı

mide bulantısı

akne

diş ağrısı

cilt tahrişleri

kanser

Aromaterapi

Lavanta en çok aromaterapide kullanılır. Lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun, dinginliği ve sağlığı geliştirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca stres, anksiyete ve hatta hafif ağrılarıda azaltmaya yardımcı olduğu söylenir. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'ndeyapılan bir araştırmada, lavantanın,adaçayının ve gülün topikal olarak uygulanmasının, adet kramplarının şiddetini azaltabildiğini buldu.

Potansiyel kanser ve bunama yardımı

 Ulusal Kanser Enstitüsüne göre  , aromaterapi hastalar kanser tedavisinin yan etkilerini yönetmesine yardımcı olabilir. Koku reseptörleri, beyni ruh halini etkileyebilecek mesajlar gönderir. Aromaterapi ayrıca demanstan muzdarip yetişkinlere yardımcı olabilir.

Lavanta Yağı Nedir?

Uçucu yağlar giderek artan popüler ev ilaçlarıdır. Bunlar arasında lavanta , yaygın bir esans yağı haline gelmiştir.

Birçok kullanım ve özel bir kokuya sahip olan lavanta esansiyel yağları, doğrudan lavanta tesisinden yapılmaktadır. Özel damıtma teknikleri kullanılarak, son ürün, sağlık yararları ve daha fazlası ile dolu, yoğunlaştırılmış, lavantanın kullanışlı bileşiklerinden bir özüdür.

Bunlar arasında ağrı kesici, migren rahatlaması , hava tazeliği, temizlik ve hatta saç bakımı için de yararlı bir bitkidir. 

Saç büyümesine  yardımcı olur

Lavanta esansiyel yağı son zamanlarda saçların büyümesini teşvik etmek için dikkat çekiyor. 2016 yılında yapılan bir çalışmada , farelere uygulanan lavanta yağının, daha fazla saç ürettiği bulundu. 

 Bu fayda, yağın cilde temas etmesi durumunda daha etkilidir. Bu çalışmalara göre lavanta yağı, kellik veya alopesi gibi konularda yardımcı olabilir.

Antimikrobiyal

Lavanta ayrıca antimikrobiyal özelliklere de sahiptir . Bu, bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olduğu anlamına gelir.

Saç veya saç derisine uygulandığında, bu yaygın saç veya saç derisi sorunlarını önleyebilir. Özellikle, kaşıntılı saç derisi veya kepek ve hatta enfeksiyonları önleyebilir.

Cilt iltihabı önlemeye yardımcı olur

Lavanta bazen cilt iltihabı ve yanıklar için bir ilaç olarak kullanılır. Uçucu yağ formunda kullanılması saçlı deri iltihabı ve kuruluk için idealdir.

 Lavanta yağı deri iltihapları ve ülser tedavilerinde de kullanılmıştır. İnflamasyonu azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Sakinleştirici etkisi vardır

Ek bir avantaj olarak, lavanta harika bir kokuya sahiptir. Aroması sinir sisteminizi tam anlamıyla sakinleştirebilir.

Lavanta yağının yan etkileri 

Saç derisine çok fazla yağ uygulanmamasına dikkat edilmelidir. Çok fazla uçucu yağ cildi tahriş edebilir. 

 Kızarıklık, kurdeşen veya dermatit bir sorun yaşandığı halde hemen kullanmayı bırakınız.Bu lavantaya alerjiniz olduğuna dair bir işaret olabilir. 

Esansiyel yağları tüketmeyiniz veya göz temasından sakınınız. Aksi bir durumda  gözlerinizi derhal soğuk suyla yıkayınız.

Sinir sistemi yatıştırıcıları veya antidepresan kullanıyorsanız dikkatli olun veya lavantayı soluyun. Bu ilaçlarla, uykuyu veya uyuşukluğu abartmış bilinen etkileşimler vardır. Diğer etkileşimler bilinmemektedir.

Bu hususlar dışında, seyreltilmiş lavanta esansiyel yağının kullanılması tamamen güvenlidir.








Yorumlar: 0

Henüz yorum bulunmuyor

Cevap yazın

Gerekli alanlar.*